Ciki-e a cukiság?

 2009.09.12. 22:39

Sokan tesszük fel a kérdést egy-egy "puszika", "de ééédi" vagy "ne harizz rám" kifejezések után: "Úristen...már én is cuki lettem?" Pedig a cukiság visszafordíthatatlanul megfertőzte piciny hazánkat, kicsiktől a nagyokig.

Hogy honnan indult? Természetesen az első szavak már hosszú évtizedekkel ezelőtt elhagyták anyáink, apáink és a többi gügyögő felnőtt száját, amikor belénk próbálták tuszkolni a tejbepapit. Azokban a "vészterhes időkben" -akárcsak a háborúban vagy szerelemben- mindent szabad, csakhogy hamarabb szabaduljunk az etetés, pelenkázás, stb. "gyötrelmeitől".

Arra azonban senki nem számított, hogy eljön a nap, amikor ugyanezek a gyermekek elérve a tinédzser kort, visszafordítják a hallott kifejezéseket a világnak, egyúttal újakat is kreálva, hogy ezzel az őrületbe kergessék, majd megfertőzzék a többi embert.

De nézzük a tényeket: a google összesen 449.000 találatot dob fel a "cuki" szóra, míg egy másik kimutatás szerint átlagosan 60.500-an keresnek rá erre a kifejezésre egy hónapban. És akkor még nem beszéltünk ezen szavak variációiról sem, van tehát kereslet a cukiságra: honlapok, blogok születtek, és nem utolsósorban dalszövegek íródtak ebben a témában. A legismertebb ilyen dal egy (remélhetőleg) paródia, amely nem meglepő módon, egy Cuki művésznevű tinilány előadásában látható. Íme:

 

 

Senki nem gondolt arra, hogy e szavak rövidítéseinek ilyen hatása lesz mindennapjainkra. Bevallom én sem... Aztán váratlan fordulat következett: egy nap a cukiság kiparodizálásra adtam a fejem, és - ugyan hangomat és mimikámat torzítva, majd röhögő görcsben kitörve - egyre több ilyen szófordulatot kezdtem el használni: először a szupcsi, aztán a csudijóóó, ezeket pedig követték a bolcsi, szercsi, szeri, zongizni szavak, dehát folytathatnám még a sort napestig. Egy dologra azonban nem számítottam: ezzel a lépéssel önmagamat fertőztem meg, még akkor is, ha nagy elővigyázatossággal csak a legközvetlenebb környezetemben alkalmazom, nagy mosolyások közepette...

Természetesen, hogy a blogbejegyzés címére válaszoljak, mindezek után el kell mondjam: a cukiság csak egy új divat, ami kéretlenül, akaratlanul, és mégis teljes biztossággal járványként fog végigsöpörni a magyar nyelven. A kérdés csak az, hogy néhány évszázad múlva mely szavak lesznek azok, amelyeket még az értelmező kéziszótár is felvesz a szójegyzékébe...

Úgyhogy csókszi...

Címkék: cukiság paródia cuki járvány cuki vagyok szeri szlengek csókszi cuki blog

A bejegyzés trackback címe:

https://szepvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr911378081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása