Nem, nem Bruce Willisről beszélek a Sakálból, hanem egy olyan csoportról, akiket annyi legenda, tévhit, és az álláskeresők meg nem értése leng körül. Miután én is egy ilyen cégnél dolgozom, úgy döntöttem véget vetek a tudatlanságnak, és eloszlatom a kételyeket a munkánkról.
Alapvető tudnivaló:
A fejvadász cégek közvetítő szerepet töltenek be az álláskeresők és a munkaadók között. Adott egy cég, amelynél üresedés lép fel valamely munkakörben, vagy épp bővülni szeretnének, ehhez pedig a legjobb szakembereket szeretnék megtalálni. Itt jön a képbe a fejvadász. A szóban forgó cég képviselője, esetleg HR-ese megbízza őt azzal, hogy bizonyos (legtöbbször gyors) határidőn belül töltse be a pozíciójukat, amely a közép-, illetve felsővezetői kategóriában mozog. A tanácsadó ekkor átnyálazza az évek során általa leinterjúztatott, legjobb jelöltek adatbázisát, illetve felkutat új jelölteket, felajánlva nekik új megbízója ajánlatát. Amennyiben azok érdeklődnek, máris továbbítja a munkaadónak a legjobb szakemberekből álló listát, ezzel pénzt, időt, energiát megspórolva neki. A sikeres elhelyezés esetén pedig a fejvadász cég bizonyos százalékot kér cserébe az általa kiközvetített jelölt béréből.
Akkor most lássunk néhány tévhitet:
Tévhit:
A fejvadász nem más, mint HR-es.
Tény:
A fejvadász cégnél (más néven személyzeti tanácsadó cég) valóban Human Resources-zal, azaz emberi erőforrásokkal foglalkoznak, ám nem összekeverendő azokkal a HR-esekkel, akik egy cégnél a munkavállalók ki-, és beléptetésével, motivációjával, tréningjeivel… foglalkoznak. Úgy szoktuk mondani, hogy ez utóbbiak a vállalati HR-esek, míg a fejvadászok a tanácsadói oldalt erősítik.
Tévhit:
A fejvadász nem ért semmihez.
Tény:
Vannak esetek, amikor valóban nem ért a tanácsadó az interjúalany szakmájához, de ez nem is kötelessége. Az emberek legnagyobb részénél (kb 80%-nál) egy személyes interjú általános kérdésekkel a szaktudásáról, valamint professzionális kérdésekkel a személyisége felderítésére, esetleg szakmai teszt kitöltetése elegendő ahhoz, hogy kiderüljön alkalmas-e a pozíció betöltésére, de legalábbis arra, hogy a megbízó számára továbbítsuk az anyagát. (Zavarba ejtő szakmai kérdésekkel, a mimika , testtartás megfigyelésével a legtöbb esetben kiszűrhetőek a rátermett, szakmailag megfelelő jelöltek.)
Tévhit:
A személyzeti tanácsadó cég az álláskeresőknek keres munkát.
Tény:
Ez épp fordítva történik. A munkaadó számára keressük meg a legjobb embert a pozíció betöltésére. Természetesen, ha eljön hozzánk interjúra egy jelölt, szívesen adunk tanácsokat a munkakeresés fortélyairól, és elmentjük az önéletrajzát az adatbázisba, hogy egy esetleges későbbi lehetőség kapcsán felkereshessük, de alapvetően nem azzal foglalkozunk, hogy munkát keressünk neki.
Tévhit:
A fejvadász egy szívtelen dög, aki nem képes visszajelezni, ha nem alkalmas a pályázó az állásra, miután beküldte önéletrajzát egy-egy pozícióra.
Tény:
Sajnos valóban vannak olyan szakmabeliek, akik egyáltalán nem foglalkoznak ilyesmivel. Természetesen nem akarom védeni őket azzal, ha azt mondom: minden szakmában vannak olyanok, akik alkalmatlanok. Általánosítani azonban nem érdemes. Egy ismertebb, több pozícióval, több megbízóval foglalkozó fejvadász céghez naponta minimum 100 új CV (önéletrajz) érkezik be, amely komoly erőforrásokat venne igénybe, ha egyenként utasítanának el mindenkit. Erre találták ki a cégek a sablon választ, miszerint amennyiben jók a pozícióra, hamarosan felkeresik őket, ha nem, akkor lementik az adatbázisba későbbi lehetőségek esetére. El kell fogadni, hogy az ott dolgozók is csak emberek, véges idővel, kapacitással.
Tévhit:
A többórás tesztek, többkörös interjúk, hosszú procedúrák a fejvadászok követelményei.
Tény:
A fejvadászoknak legtöbb esetben olyan pozíciókat ad ki a cég, amely nagyobb szaktudást, felelősséget igényel a pályázótól, ezért nagyobb az igény arra is, hogy a leendő munkatársat minden oldalról alaposan „megvizsgálják”. Tudni kell azonban, hogy minden a megbízó cég kérése alapján történik. Ez azt jelenti, hogy ha azt kéri, hogy írasson meg a fejvadász egy személyiség vagy szakmai tesztet a jelöltekkel, ez meg is fog történni. Amennyiben nincs ilyen kérés, egy-egy telefonos és/vagy személyes interjú után már továbbítják is a legjobbakat. Tehát ha a pozícióval nem a tanácsadó cég foglalkozna, ugyanúgy kérné a cég ezeket. Itt mindössze egy közvetítő szerepe van a fejvadásznak.
Tévhit:
A tanácsadó hetekig, hónapokig ül az önéletrajzokon, mielőtt behívná, vagy továbbítaná a jelölteket a megbízónak.
Tény:
A legtöbb esetben a megbízó az, aki miután a fejvadász továbbítja a jelölteket, az nem válaszol, nem hívja be őket a következő körre, nem ad visszajelzést a pályázókról. Ilyenkor természetesen a tanácsadó sem tud többet tenni, minthogy vár, esetleg felhívja a jelöltet, hogy még várni kell valamennyit.
Tévhit:
Az önéletrajz megírását csak a fejvadászok bonyolítják túl.
Tény:
Valóban megkövetel a fejvadász egy bizonyos átláthatóságot, összeszedettséget, pontosságot. Ez pedig annál az egyszerű oknál fogva adódik, hogy egy pozícióval kapcsolatban naponta rengeteg önéletrajzot kell átnéznie, így nagyon fontos a gyors átolvashatóság, hogy minél hamarabb ki tudja szűrni a megfelelő pályázatokat, ezzel meggyorsítva a kiválasztás folyamatát. Ezenkívül a tanácsadó szemében pozitívum, ha a jelölt precíz, jól megszerkesztett önéletrajzot küld be, hiszen ez azt engedi következtetni, hogy a pályázó valóban szeretne munkát találni, amelyre időt, és energiát szán.

Címkék: munka állás álláskeresés információk fejvadász tévhitek fejvadászat személyzeti tanácsadó hitek

A bejegyzés trackback címe:

https://szepvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr731425790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sing-lee 2009.10.09. 10:33:40

Volt egy gyenge próbálkozásom fél évvel ezelőtt,hogy fejvadászokon keresztül találjak új munkát. Elkeserítő hozzá nem értéssel találkoztam, pedig öt kollégáddal is találkoztam.
Azóta kerülöm a fejvadászokat.
Ja, a mostani munkahelyemre is úgy kerültem, hogy közvetlenül az itteni HR-t céloztam a pályázatommal...

CsigaBige 2009.10.09. 11:12:37

@szingliman: Sajnálom, hogy kontárokkal találkoztál...Sajnos tényleg vannak olyan cégek, ahol színvonalon aluli a szolgáltatás, nálunk szerencsére nem ez a helyzet:) Azért örülök, hogy sikerült munkát találni, sok sikert a továbbiakban is!

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.10.19. 15:00:38

Mivel én a fejvadásszal állok ilyenkor jogviszonyban, TŐLE kérem a választ. És TŐLE kérem, hogy melyik cégnek dolgozik éppen. Ha ez titok, akkor le van xarva.
Nem mentség, hogy nincs ideje!

LEGYEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Legyen annyi alkalmazott, hogy legyen!

Mi van akkor, ha a pályázó minden kérdésnél lámpalázas és zavarba jön? Mert ő olyan.

Mi van akkor, ha az ún. szakmai kérdés marhaság, és ezt a pályázó be is tudja bizonyítani?

MIÉRT NEM ALKALMAZ - eseti megbizatással akár - SZAKEMBERT A FEJVADÁSZ?

Megmondom. Mert lenézi, megveti az embereket.

CsigaBige 2009.10.19. 15:26:38

@Strici: Leírom itt is, hogy tiszta legyen...Szerintem sem én, sem pedig a cég, amelynél dolgozom, nem azért doglozik, hogy a világ megmentője legyen, ingyen végezzem a munkámat napi 10 órában (mert ugyebár a munkavállalótól nem kérünk pénzt), hogy a világ munkanélkülieinek állást keressek. Ez egy pontosan ugyanolyan termelő cég, amely próbál a válság idején is talpon maradni, mert nem tudom, mit hiszel, de nekünk is nagyon nehéz. Mivel senki nem keres új munkaerőt, nem alkalmaznak minket sem.
Még valami: ne általánosíts. Nekem bárki beküldi az önéletrajzát, bárkivel találkozom esetleg egy ineterjún, mindenkivel próbálok a legkedvesebb, legmegértőbb lenni. Nem egy ismerősöm küldte már az önéletrajzát nekem, hogy segítsek. Ha tudok, megteszem, de nem én vagyok a munkáltató, nem én fogom meghozni a végső döntést. És ezt képtelenek felfogni a legtöbben.
Ja, igen...és a szakmailag helytelen kérdésről pedig egy szót sem szóltam, nem szoktunk ilyesmit feltenni. Ha valamihez nem értek, nem tettetem. Ennyi.

CsigaBige 2009.10.19. 15:28:42

@Strici: Ja, és szerintem ha ismernél, nem mondanál ilyen butaságot, hogy lenézem az embereket. Pontosan azért választottam ezt a pályát, mert szeretek emberekkel foglalkozni, könnyen megtalálom velük a közös hangot.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.10.19. 15:46:23

@CsigaBige: Ugye azért tudod, hogy a dolog nem a személyed ellen szól, hanem arról az igenis embertelen módszerről, amit Te (is) képviselsz a cégeden keresztül? És értem én, hogy legitimálni próbálod, csak szomorú vagyok.

adamm123 2009.10.19. 21:36:36

"Zavarba ejtő szakmai kérdésekkel, a mimika , testtartás megfigyelésével a legtöbb esetben kiszűrhetőek a rátermett, szakmailag megfelelő jelöltek"

Szakmai hozzáértés nélkül(mivel az "nem kötelessége") felteszel egy olyan embernek "zavarba ejtő szakmai kérdéseket", aki a témáról összehasonlíthatatlanul többet tud, mint te, aztán a mimikája alapján eldöntöd, hogy alkalmas-e? Ilyet írsz, és csodálkozol, hogy nem szeretik a fejvadászokat?

CsigaBige 2009.10.20. 00:37:57

@matraszentanna: Még ha te nem is tudsz róla, mert ugyebár ez pedig nem a te szakmád, fel lehet tenni olyan kérdéseket, amik a válasz és a közben lekommunikált testbeszéd alapján jócskán elárulják a jelöltről, hogy valóban ért-e ahhoz, amit az önéletrajzában leírt.

mldrv 2009.10.20. 07:57:53

@CsigaBige: túl sokat képzelsz bele a testbeszédbe.

bocs de én nem tudom elképzelni, hogy a szakmához nem értő ember képes helyesen elbírálni a jelölt szaktudását.

CsigaBige 2009.10.20. 09:17:10

@mldrv: te pedig túl keveset...
Amúgy persze lehet tévedni, de tévedni még az is tud jelölttel kapcsolatban, aki szakmailag ott van. (Például nem figyelt eléggé a testbeszédre,ami árulkodott volna arról, hogy hazudozik, vagy esetleg egy lusta disznó:)) Ettől függetlenül a megbízóink 90%-ban a mi jelöltjeinket veszik fel. Úgy érzem ez nem lehet véletlen...

köleskutya 2010.03.14. 20:50:51

Kedves CsigaBige!Szép a világ. Nekem sajnos az a tapasztalatom, hogy a fejvadász cégek, csak a diplomás, nyelveket beszélő embereknek segít.Mintha a többi nem is lenne ember. Ráadásul a diplomások sem nagyon találnak állást. De mit csináljon az, aki elmúlt 50, a szakmájában már rég nem tud dolgozni, a megszerzett tapasztalatok senkit nem érdekelnek, papír nélkül.
Ön, mint kompetens, adjon tanácsot, hogyan lehet dolgozni a nyugdíjig, ami ráadásul egyre távolodik.

CsigaBige 2010.03.15. 01:32:53

@köleskutya: Kedves Köleskutya!
Sajnálatos módon igazat kell adjak abban, hogy a fejvadászok a diplomás, nyelvet beszélő emberekre koncentrálnak, ennek azonban nagyon egyszerű oka van: a fejvadászat, mint szolgáltatás a felső-, középvezetők, illetve specialisták keresésére van kiélezve, amely szintek betöltéséhez a munkáltatók a legtöbb esetben diplomát várnak el, a nyelvtudás pedig attól függően szükséges, hogy esetleg nemzetközi cégről van szó, ahol a munkatársakkal majd idegen nyelven kell kommunikálni, vagy esetleg a vevőkör lesz majd külföldi, amihez szintén elengedhetetlen. A kulcsszó az előző mondatban a munkáltató volt, azaz a mi megbízónk, aki megszabja, hogy milyen szaktudással, tapasztalattal kell rendelkezzen a leendő munkatársuk, a fejvadsz pedig ezeket a paramétereket követve szűri le a jelölteket. Ha a megbízó cég azt mondja, hogy nekik bizony tökéletes, ha nincs diploma, de van 10-20 éves vezetői tapasztalat, akkor e szerint keresünk. Ez így működik. Mi egy szolgáltatást nyújtunk a megbízó pénzéért cserébe, ezért pedig az ő elvárásainak kell megfelelnünk.
Sajnos az utolsó kérdésre én is nagyon nehezen tudnék válaszolni, valóban nehéz az Ön helyzete, amire megfelelő tanácsot nehéz adni a mai Magyarországon, ahol nemcsak Ön, hanem a fiatalok sem jutnak álláshoz, diplomákkal, nyelvtudással, tapasztalattal...amiről valljuk be, nem a fejvadsz tehet, szerintem nem lehet összemosni a két kérdést.
Szívből kívánok sok sikert az álláskereséshez!

köleskutya 2010.03.15. 08:10:41

@CsigaBige: Nem volt szándékom összamosni a dolgokat, én csupán azért írtam, hogy valami tanács-félét kérjek. Szóval, mit tehet az ember, ha nincs diplomája, "öreg", de még tudna dolgozni, (szeretne is), De nem tud. Rajtunk ki segít. Már minden létező közvetítőhöz regisztráltam, kapok néha értesítést, megpályázom, de nincs válasz.

CsigaBige 2010.03.17. 10:26:48

@köleskutya: Sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de ennél többet én sem tudok segíteni. Én sem valami karitatív alapítványnál dolgozom, akik a munkanélküliek megsegítésére teszik fel az életüket, hiszen a mai világban örülhetek, hogy van állásom (fiatalként számomra az jelenti a legnagyobb problémát, hogy a fizetésemből képtelenség félretenni a családalapításra...rajtam akkor Ön fog segíteni?). Azt javaslom, hogy a megfelelő fórumon tegye fel a kérdését, hiszen ahogy az előző hozzászólásomból ki kellett volna derüljön, a fejvadász cégek nem az Ön elhelyezésére specializálódnak. Ajánlani tudom a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozókat (ha már mindenképp tanácsadó céghez fordulna), akik leginkább a diplomával nem rendelkező munkatársakat keresik a megbízójaiknak. Sok sikert kívánok!
süti beállítások módosítása