Az információ hatalom. Ezt mindenki tudja, és többen azt is tudni vélik, hogy a legtöbb, illetve legfontosabb információ mennyiséget a tévé szolgáltatja nekünk. Ez sajnos tévedés. Mivel elég kevés hasznos információt közvetít.

Egy felmérés szerint az ameriakai gyerekek naponta 9 órát és 54 percet, vagyis egy évben négy hónapot töltenek a tévé bámulásával. (Forrás: Inforádió) Gondoljuk csak át, hogy a majd 10 óra alatt milyen impulzusokat kaphatnak: rengeteg vér, erőszak, az úgynevezett "sztárok" magánélete, különböző "valóságshow"-k, amelyek a legkisebb mértékben sem a valóságot tükrözik, sőt ! Egy elferdített világot láthatunk, hisz mikor zárkózunk be 10 vadidegen emberrel egy kamerákkal teli házba, vagy mikor eszünk pókokat, miközben valaki épp egy kamion tetejéről dob le minket, és még sorolhatnám.

És mi a helyzet a magyar lurkókkal? A UPC felmérése alapján kétharmaduk több mint másfél órát, csaknem egyharmaduk (29%) pedig három óránál is többet tölt naponta tévézéssel. Minél nagyobbak, annál többet maradnak, de nagyon korán kezdik: már a legkisebbek, az öt év alattiak közül is minden második túlszárnyalja a napi másfél órát, olvasható a Primonline.hu-n.

Nem tagadom, régen engem is rabláncon tartott a képernyő. Akkor voltam épp a személyiségformáló időszakomban, amikor a nagy kereskedelmi csatornák betörtek. Hát persze, hogy nekem is meg kellett néznem minden sorozatot, játékot, amiről a barátaim az iskolában csacsoráztak nap, mint nap. Aztán kollégiumba költöztem, ahol minden szinten volt egy tévé. Az emberek egy része a "nagy" sorozatokkor, eseményekkor odagyűltek, alig lehetett elférni.

Valahogy nem volt kedvem a heringek közé préselni magam, és szép lassan leszoktam arról, hogy várjam a napi adagomat, amit Magdi anyustól és a többiektől kaptam meg. Rájöttem, hogy sokkal érdekesebb dolgokkal van tele a világ, a tévé előtt eltöltött órákat inkább a barátaimra, mozgásra vagy olvasásra fordítottam. Természetesen, mivel nem akartam lemaradni a világ történéseiről, a híreket az internetről szereztem be.

Márciusban költöztem be egy albérletbe a párommal. A szülői házból áthoztuk magunkhoz a tévét, hisz nem lakás a lakás nélküle, ez annak ellenére egyértelmű, hogy amúgy már vagy 4 éve nem voltam rendszeres néző. Csakhogy valahogy elmaradt a beszerelés. Beraktuk a sarokba a szekrény mellé. Pihen. Sokat szolgált már az elmúlt 20 évben. És mi is pihenünk. A filméhségünket kielégítjük DVD-vel, vagy mozival. Így legalább azt nézzük, amire mi valóban kíváncsiak vagyunk, nem pedig azt, amit a csatornák műsorszerkesztői szeretnek, vagy amire épp pénzük van. Ha bármilyen információra szükségünk van, látni szeretnénk valami fontos eseményt, a világháló tökéletes erre a célra.

Kérdem én: miért bámulunk egy villódzó dobozt naponta órákon át ahelyett, hogy beszélgetnénk egy nagyot a szeretteinkkel, hogy játszanánk egyet a gyerekkel vagy a kutyával? Valóban annyira fontos megtudnunk, hogy mi történt Kelemen Annával, Berényi Mikivel, vagy a többi média által kreált figurával? Ha magunkba nézünk úgy igazán, még magunkat sem ismerjük annyira, mint ezeket az embereket...

Végezzen mindenki el most egy gyors fejszámolást! Hány órát tölt el egy héten tévénézéssel? És hányszor mondja egy héten azt a barátainak, rokonaiak, hogy nincs ideje találkozni velük? Na, akkor most gondolkodjunk csak el...miért is nincs?

 

Címkék: tv tévé felmérés szabadidő televízió

A bejegyzés trackback címe:

https://szepvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr361317280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magyarnaba 2009.08.18. 14:26:27

Ez jó, hihi! Megadhatom a linket a modorosblogon? :)

CsigaBige 2009.08.18. 14:45:14

@Magyarnaba: Köszi! :) Persze, ezennel fel vagy hatalmazva!:)

Magyarnaba 2009.08.18. 14:51:50

Ja, hogy értelmeset is írjak: szerintem abból, hogy nem nézel tévét, nem szabadna addig jutni, hogy ez az erkölcs csúcsa. Az, hogy Te csak a barátok köztig és a gagyisorozatokig jutottál el, lehet, hogy hiányos ismereteket jelent, nem? Ebből általános érvényű következtetést levonni hogy lehet?

Azzal mi van, aki a csakéskizárólag mezzót nézi és nem a maunikasót? Ő meg azt kérdezhetné, hogy hányszor mondtad a barátaidnak, hogy nincs rájuk időd, pedig csak egy ócska dvd-t akartál megnézni vagy az internetezést voltál lusta megszakítani?

Vagy aki a TV Paprikát nézi és utána megvendégeli a batátait egy ott látott ételkölteménnyel (fú, ez is mehet a modorosra :) )? Vagy aki a deko tévéből ellesett ötlettel épít egy babaházat a kislányának, vagy mittudomén? Vagy aki a fiával és a haverokkal együtt nézi a focimeccset és mindannyian kurva jól szórakoznak?

Sarkítottak a példák, de a poszt meg übersarkított. Szerintem lehet tévét nézni és nem lehet alapállásként elutasítani. Azt természetesen elismerem, hogy a kereskedelmi tévék általában színvonaltalan fost állítanak elő és sugároznak, de a barátok köztön, loszton, szökésen, egyén szarokon túl is lehet élet (műsor), remélhetőleg van és lesz is, ha máshol nem, akkor egy másik csatornán.

Magyarnaba 2009.08.18. 14:54:43

ja, természetesen nem kell sokat tévézni, annyit pláne nem, hogy ez az emberi kapcsolatok rovására menjen.

CsigaBige 2009.08.18. 14:56:39

@Magyarnaba:
Persze, igazad van, van más is...de szerintem kéne egy felmérés arról is, hogy az emberek hány százaléka nézi azt a "mást"...hozzáteszem, a Discovery, NG, hasonló csatornák nekem is hiányoznak, azokat mindig is szívesen néztem. És még valami: nem azt mondtam, hogy egyáltalán ne nézzünk tévét (bocs, ha ez jött le), csak annyit, hogy ne vigyük túlzásba, és a munkán-alváson kívül ne csak erre hagyjunk időt.

lordart 2009.08.21. 10:54:56

A TV előtt nem töltök túl sok időt. De itt van a számítógép... amire rá lehet fogni, hogy dolgozunk rajta... Az ember mindig talál magyarázatot a saját hülyeségeire...

Dulifuliokoska 2009.09.02. 18:40:03

Hogy a halálba néz egy amerikai gyerek 9 órán keresztül tévét naponta?
Egy döglős, esős, novemberi vasárnap el tudom képzelni...
Azt már nem, hogy az év minden egyes napján.
Akkor mikor neteznek, játszanak, stb.?
süti beállítások módosítása