Miért nincs visszajelzés?

 2010.03.12. 11:42

Amint már egy előző cikkemből kiderült, egy fejvadász cégnél dolgozom. Már az említett írásból is kiderült, hogy véleményem szerint nagyon sok tévhit kering erről a szakmáról. Természetesen minden tévhitnek van alapja, de általánosítani nem szabad. Mint ahogy amikor találkozunk egy bunkó eladóval a cipőboltban, nem mondjuk, hogy "igen-igen, az összes bolti eladó bunkó".

Mielőtt most engem is általánosítással vádolnának ezen cikk elolvasása után, leszögezem, nem minden munkakeresőről alkottam a véleményemet, hanem egy bizonyos rétegükről.

Akkor kezdem az elején. Kolléganőm meghirdetett egy Értékesítési Vezető pozíciót, amelynek leírásában kiemelte az összes elképzelhető módon, hogy folyékony angol nyelvtudás (már az interjúk is a külföldi vezetőkkel folynának, nem beszélve a munkavégzésről), felsőfokú végzettség és minimum 4-5 éves értékesítői tapasztalat kell a megadott területen. Természetesen a megbízónak voltak további feltételei, de ahogy említettem, ezeket elengedhetetlennek artja. Ez pedig azt jelenti, hogy amennyiben egy jelentkezőnek akár csak az egyik kritérium is hibádzik, kizárható az interjúra hívandó jelöltek listájából.

Ami pedig egy általános reakció a munkát keresők részéről: a megadott feltételek teljesülése nélkül, vaktában pályázgatnak, majd kikérik maguknak, ha elutasító választ kapnak. Az embereknek észre kéne venni, hogy egy bolti eladó, aki esetleg egy középfokú végzettséggel és alapfokú, vagy semmilyen nyelvtudással rendelkezik, nem fog tudni betölteni egy -fent megjelölt- vezetői pozíciót. Igen, bele lehet mindenbe tanulni, de miért akarna bárkit is betanítani egy cég, ha amúgy a többszáz irreleváns önéletrajz között még így is lesz 10-15 megfelelő, akik közül már csak a személyiség alapján, kényelmesen lehet választani. Volt olyan jelölt (bár csak egy lett volna), aki a 3 kritériumból egynek megfelelt, majd miután visszutasítottuk, felháborodva közölte, hogy neki márpedig van felsőfokú végzettsége. Arra pedig már inkább nem is válaszolt, amikor tájékoztattuk, hogy azon a feltételen kívül semmi más nem passzol nála.

A fejvadászok türelme is véges: a 30. hasonlóan rossz anyag után (naponta) úgy gondolom nem csoda, ha a 31.-nél már elborul valami, annak ellenére, hogy még mindig megpróbál kedves, de legalábbis visszafogott lenni.

Tehát kedves munkakaeresők! Próbálják meg az álláshirdetéseket értőn elolvasni, és olyan állásra pályázni, amire valóban releváns a szakmai előéletük, vagy ha ezt teljesíthetetlennek érzik, nyugodjanak bele, hogy csukott ajtókon fognak dörömbölni, és ne háborodjanak fel, hogy az amúgy tökéletes pályázatukat (mert attól hogy egy bizonyos pozícióra nem alkalmas a jelölt, a saját területén lehet tökéletes) sorra elutasítják.

Címkék: fejvadászok visszajelzés állás álláskeresés fejvadász fejvadászat személyzeti tanácsadó

A bejegyzés trackback címe:

https://szepvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr951833836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása